R.Matelis: Meras R.Malinauskas man ima patikti. Nors niekada nesu jo matęs

Žodžiai „stabdyti Druskininkų mero vandalizmą” straipsnio pavadinime, negalėjo nestebinti, todėl viską skaičiau įdėmiai ir neskubėdamas

Šis straipsnis papildytas 2012-12-22 d. 12:00 val. vaizdine iliustracija [žr. apačioje], kurioje matosi ginčo objektas – paminklas “Legenda“. Ačiū už šią galimybę Seimo nariui Nagliui Puteikiui.

R.M.

Apie Ričardą Malinauską esu girdėjęs ne kartą, tačiau tik prabėgomis, liaudiškai sakant – viena ausimi. Kiek dabar pamenu, tai dažniausiai būdavo pagiriamieji sakinukai – gerai tvarkosi savo mieste, iniciatyvus, inovatoriškas ir pan., tačiau, matyt, esu iki arterijų gelmių skeptikas, nes kai girdžiu pagyrimus apie vadovus, jie man paprasčiausiai būna neįdomūs. Tokiais atvejais mintyse automatiškai susiformuoja nuostata: įtakingųjų žmonių gyrimas, tikriausiai tėra tam tikrų žmonių, tam tikrų interesų išraiška.

Tačiau šį kartą aplinkybės susiklostė kitaip: R.Malinausko pavardę radau neigiamam fone, o aš – įdomus sutapimas – ką tik atvykęs į Druskininkus. Pirmos dienos savo pribuvimo į Druskininkus pavakarę, sėdėjau jaukiame sanatorijos kambarėlyje ir varčiau vietinį laikraštuką “Druskininkų Naujienos“, kurį nusipirkau norėdamas susipažinti su čionykščio gyvenimo pulsu. Ne, nesu čia naujokas, dar M.Gorbačiovo valdymo metais apie porą savaičių praleidau “Eglėje“, vėliau čia buvau dar apie 10 kartų, tačiau vėliau sekė ilga, bene  penkiolikos metų pertrauka… Žodžiai „stabdyti Druskininkų mero vandalizmą” straipsnio pavadinime, negalėjo nestebinti, todėl viską skaičiau įdėmiai ir neskubėdamas. Kas gi atsitiko, kad daug kur ir ilgokai girtas žmogus, staiga tapo „vandalu“? Čia kažkas neįprasto…, o ir pats žodis “vandalas“, mano supratimu – itin griežtas, kokiu šiaip sau švaistytis nederėtų.

Kai ką nors skaitau itin atidžiai, nepripažįstu jokių smulkmenų. Gal todėl man jau pirmame sakinyje keistai pasirodė junginys “menininkų, mokslininkų ir aktyvių piliečių“. Pagal, gal niekur oficialiai neįvardintas hierarchijas, mano supratimu ši rezginukas turėjo išsidėstyti kita eile. Įprasčiau žiūrėtųsi rikiuotė “mokslininkų, menininkų, ir aktyvių piliečių“, nes mes, lietuviai, esame įpratę pradėti nuo to, kas svariausia. Ne mažiau stebino įvardis “aktyvūs piliečiai“? Gal būsiu pernelyg savimyla, tačiau save taip pat jau seniai laikau aktyviu piliečiu, todėl net pyktelėjau [juokauju, aišku], kodėl apie šį kreipimąsi girdžiu pirmą kartą. Na, bet tiek to, gal tik pats apie save taip gerai manau, o iš pašalies žiūrint, esu tik paprastas mulkis. Gal… Netrukus peršokau prie pasirašiusiųjų pavardžių analizės. Buvo įdomu, nes pavardės mūsų gyvenime, dažnai būna pirmaisiais sufleriais. Tiesa, mažai domėdamasis meno pasauliu, negalėjau tikėtis rasti daug sau žinomų personų, o vėliau tai tik pasitvirtino. Čia akivaizdžiai jautėsi bandymai pagelbėti tokiems kaip aš – prie kai kurių pavardžių surašytos profesijos, titulai arba bent pareigybės, o tuos, kurie niekaip neįvardinti, matyt reikia laikyti tais aktyviais piliečiais. Pavardžių gausybė, jei žiūrėsime iš vienos pusės, tačiau ne tiek jau daug, jei vertinsime, kad šis raštas pasirodė tik praėjus penkiems mėnesiams nuo čia minimo paminklo nukėlimo. 5 mėnesiai tikrai keistai ilgas laikas, todėl ėmė spiestis mintys, kad šis raštas kilęs ne tiek iš liūdesio dėl menui padarytos žalos, kiek iš politinių paskatų. Juk, kaip sužinojau dabar, meras ne tik kad socdemais, bet ir A.Butkevičiaus pavaduotojas šalies mąstu Gal klystu, tačiau man susiformavo tokia ir tik tokia nuomonė. O jei taip, tai jis nešvarus ir paprasčiausiai nevertas dėmesio. Po paskutinių kelių vaizdelių televizoriaus ekrane, naujasis premjeras, deja, man ėmė blankti. Kol kas neskubėsiu su tvirtomis išvadomis, tačiau pradžia tokia. Ir vis tik, jei tai anos, ką tik buvusios seimo daugumos toks darbo braižas, pradedant savo pokiliminę išankstinę politinę kovą dėl sugrįžimo į valdžią po ketverių metų, tai šis metodas man vimdo. Tačiau neskubėsiu su galutinėmis išvadomis.

Iš sąraše suvardintų asmenybių, labiausiai man pažįstami E.Šiugžda, N.Puteikis, D.Kuolys,  A.Stancikienė ir, savaime suprantama – V.Landsbergis, N.Sadūnaitė, A.Endriukaitis. Aišku, galėčiau dar vardinti apie 12-15 man žinomų žmonių, bet ne juose esmė. Man kirba kitas klausimas: ar visada visi, pasirašantieji tokius raštus, deramai pagalvoja ką pasirašo… Įdomu ir ar jie natūroje žino ir džiaugėsi buvusia skulptūra… O gal gi daugelis brūkštelėjo autografus nei deramai nežinodami ar tikrai jie širdimi su parašų rinkėju? O gal jie tik rašėsi dėl bendro reikalo? Bet atsakymų į šiuos klausimus nesužinosiu niekada, tad palieku juos…

Dabar man jau atsiranda noras tapti tarsi tikru žurnalistu ir sužinoti nuomonę vietinių gyventojų: kaip ne kaip, o jei jau kažkas patyrė nuostolį, tai labiausiai tą pajusti turėjo druskininkiečiai. Čia jų žemė, pro šį paminklą kasdiena vaikščiojo būtent jie. Susirašau keletą klausimėlių, atsakymus į kuriuos parankiosiu per artimiausias kelias dienas. Laiko čia turiu daug, o esant dideliam sniego sluoksniui,  veikti nelabai ką ir turiu. Procedūros čia, kaip ir visur, ne ilgos, todėl tokia priemonė, pakankamai mielas užsiėmimas.

Nevarginsiu skaitytojų tiksliais atsakymais, kuriuos man pavyko surankioti apklausinėjant keliolika įvairaus amžiaus ir erudicijos žmones. Tačiau jų atsakymai mane nustebino savo vieningumu. Visų pirma buvau labai nustebintas, kad paminklo „Legenda“ visai nežinojo net trys ketvirtadaliai mano respondentų. Likusieji jį tarsi ir žinojo, tačiau ne itin ryškiai galėjo apie jį ką nors pasakyti. Esant tokiai situacijai, nei vienas mano kalbintasis žmogus negalėjo tvirtai pasakyti gerai ar blogai, kad nebėra šio paminklo. Tačiau visi vieningai gyvai atsakinėjo į kitus klausimus, kurie sukosi labiau apie patį jų, jau ketvirtą kadenciją poste esantį merą R.Malinauską ir apie pačius Druskininkus aplamai. Ir mano surankiota išvada tokia: meras Druskininkuose geras, nors ir pakankamai autokratas. Jis nenuilstamai rūpinasi miestu aplamai ir jo gyventojais atskirai. Nustebino vieno bariuko jaunos barmenės atsakymas. Ji teigė: „čia aš gyvenu jau trylika metų. Ir jau bent penkerius metus sakau – jei ne mūsų vaikai, tai anūkai, bet jam paminklą vis tiek pastatys. Kai atvažiavau į Druskininkus iš Lazdijų, kurortas merdėjo. Kaip ir visa Lietuva. Tačiau R.Malinauskas ji, regis visai nesunkiai pakėlė. Šiandiena mes gyvename pakankamai neblogai, nors geriau gi visada norėtųsi. Vis tik, pabendravus su draugais iš kitur, galiu drąsiai tvirtinti – mums tikrai pasisekė“.

Vaikštinėjau šiandiena eilinį kartą po man jau baigiančius atsibosti Druskininkus. Atsibosti ne todėl, kad imu nusivilti kurortu. Ne, čia ir gražu, ir malonūs žmonės, o sanatorijoje aptarnavimas tikrai puikus. Turiu su kuo lyginti, nes prieš metus buvau net dviejose analogiškose sanatorijose – Palangos „Pušyne“ ir Viršužiglyje. Paprasčiausiai, esu čia svetimas, neturiu nieko savo, todėl nėra ir veiklos. O pasyvus bastymasis iš kampo į kampą – ne man. Jei nebūtų šaltą, tikrai prisigalvočiau ką veikti, tačiau žiemos šalčių nemėgau niekada. O dabar būtent toks laikas. Vis tik negaliu nesidžiaugti pasivaikščiojimais gatvėmis. Čia nuolat matau sniegą valančius – mašinas ir žmones. Triūsia ir santechnikai, nes tai čia tai ten pratrūko koks vamzdis. O vaikščiojimas nuvalytomis gatvėmis visai kas kita nei braidžiojimas po sniego ir druskos mišiniu prisotintas Kauno gatves… i? karto nesumąsčiau čia atsivežti fotoaparato, tačiau po poros dienų žmona man jį atsiuntė per autobuso parko dispečerinę tarnybą. Tad turiu galimybę keletu nuotraukų pailiustruoti tai, apie ką rašau. Tegyvuoja Druskininkai, man jie ima patikti labiau nei bet kada. Ir meras R.Malinauskas, nors gyvai jo, bent iki šiol, taip ir nesutikau.

Druskininkai

Druskininkai. “Legenda“

18 responses to this post.

  1. Posted by Rimanta on 2012.12.21 at 08:52

    Man tai paprasciausiai gaila Lietuvai atsidavusiu zmoniu.Beviltiska kova su vejo malunais.Gerai pastebejo gerbiamas Matelis-jei zmogus ujamas, tai didele tikimybe, kad yra padorus.Bjauru stebet kad ir dabartinius ivykius seime, kai didziausia sumaisti kelia tie, kurie analogiskiems nusikaltimams prisitaike senaties terminus.Druskininkai tikrai grazus Lietuvos kampelis, ko negalima pasakyt apie Kauna.Tad nenuostabu, kad Kupcinskas sekmingai sedi savo siltoj kedej, o Kaunas tampa vienu is labiausiai apleistu Lietuvos miestu.

    Atsakyti

  2. Posted by Gintaras on 2012.12.21 at 11:51

    Gerbiamas Romualdai, visada gerbiau ir gerbsiu kitų ir kitas nuomones. Druskininkuose gyvenu nuo 1976m. kai R.Malinausko nebuvo nei kvapo ir mačiau visko. Dvi kadencijas po atgimimo buvau miesto tarybos nariu(aišku, kai dar nebuvo Europos sąjungos ir jos pinigų) . Darėme, kas tuo metu buvo įmanoma. Mačiau ir galimybes ir perspektyvą. Tikėjau Druskininkais. Tikėjau ir R.Malinausku – jaunu, energingu, ambicingu. Bet to neužtenka. O čia jau reikia laiko pokalbiams ir vizualinei informacijai. Jeigu Jums būtų galimybė nors trumpam atkakti į Druskininkus, galėtume jaukioj aplinkoj apie daug ką pakalbėti, susipažinti su vizualine medžiaga. Begaliniai myliu Druskininkus, bet kur link jau eina jie – man darosi liūdna ir skaudu. Tarp nuostabių pušynų Druskininkai Nemuno upės apsuptyje yra ypatingai unikalūs . Čia ne Nevados dykuma, kur verslininkai su architektais gali taškytis, kaip jiems patinka. Tik jautrus ir subtilus architekto-menininko(o ne kokio nors mero) žvilgsnis gali nuspręsti, kokie turi atrodyti Druskininkai. Kurortas yra visos Lietuvos, o ne mero Malinausko.Jie jau gerokai ir negrįžtamai sugadinti. Prašyčiau Gerb.Romualdą man parašyti el . laišką dėl galimo susitikimo. Labai lauksiu. Pagarbiai – Gintaras Žilys

    Atsakyti

  3. Posted by ... on 2012.12.21 at 14:03

    taip,man irgi tie matelio paslovinimai neidomus…galetu ir nebespaminti…

    Atsakyti

  4. Buržujau, sutarta, užblokuoju Jūsų adresą. Ko, deja, negaliu padaryti tritaškiu pasivadinusiam piliečiui, savo pašto dėžutę pavadinusiam “ZUZU“. Kai parašysite man savo tikrą dėžę, padarysiu tą patį. Bet kol kas, matyt, įdomu skaityti, jei slepiate savo bet kokius duomenis.

    Atsakyti

  5. Posted by elona anta on 2012.12.21 at 15:26

    Laba diena, supratau, kad gydots sanatorijoje ir Js sveikata nra gera. Tai ir mano sist dok. dl dukters ir sufabrikuotos bylos neirjote. Paaikjo, kad Kuvikas gavs mano bylos duomenis juos vieino, mane mei, o akis vaidino, kad padeda. Yra labai nelengva, ir sveikata palijo, nebeturiu imuniteto. Sunku atsilaikyti, nes mano buvs vyras ir sesuo turtingi ir takingi. Elona A.

    2012 m. gruodis 21 d. 03:10, “Matelio Romualdo rainukai“ ra:

    > ** > Matelis posted: “ odiai stabdyti Druskinink mero vandalizm > straipsnio pavadinime, negaljo nestebinti, todl visk skaiiau dmiai ir > neskubdamas Apie Riard Malinausk esu girdjs ne kart, taiau tik > prabgomis, liau“

    Atsakyti

  6. Posted by Jolita on 2012.12.21 at 15:56

    Aš mielai skaitau visus (beveik) Romualdo pastebėjimus ir apie Lietuvą ir apie politiką ir viską kas ateina į mano paštą. Man yra įdomu, įvairios nuomonės įvairiais klausimais…Gal ne visada pakomentuoju, kartais galbūt laiko pritrūksta, bet visada įdomu žinoti Lietuvos realijas kitu kampu, o ne tai ką rašo delfis, lietrytis ir t.t…O tiems kam neįdomu, tegu iškart trina, nereiškę pretenzijų, tik po to tegul nesako nieko nežinoję, nebuvę informuoti ir t.t. Tai degradai tikrąja to žodžio prasme…Kaip galima gyvent šalyje ir ja visiškai nesidomėt ??? Tokius dar vadina MANKURTAIS…..

    Atsakyti

    • Ačiū, Jolita. 🙂 O į šį sakinį: “O tiems kam neįdomu, tegu iškart trina“, galiu pasakyti tik tiek, tokiems žmonėms kaip taškius, čia įdomiau labiau nei kitiems. Ir jie būtinai skaitys, visada skaitys. Labai galimas atvejis, kad toks jų darbas. Arba mano rašinukai paliečia jų privačius interesus. Tik ne iš tos pusės, kaip jiems norėtųsi, todėl ir niršta. Na ar žmogus, kuris nenorėtų gauti pranešimų iš WordPresso, nesugebėtų tų pranešimų užsiblokuoti? Aišku, kad sugebėtų. Bet net man neleidžia to padaryti, nes nurodo neegzistuojantį pašto adresą.
      Visada buvo ir visada bus tokių, kurie net savo nuomonės nesugeba suformuluoti, bet bangas kelti bando, nors tu ką. Juokas nelinksmas ima žinant, kad tokie asmenys lankosi. Nelinksmas todėl, nes puikiai suvokiu koks nemielas jų gyvenimas. Nors ir manosi esą elitiniai.

      Atsakyti

  7. Posted by Romualdas on 2012.12.21 at 18:37

    “Dėlovoj čelovėk“. Tik jo dėka Druskininkai tampa ES ir Rytuose populiarus kurortas. O dėl neigiamos nuomonės, tai gi čia naturalu – aktyviai dirbant vis kam nors ant nuospaudos užmoni. Malinausko komentaras apie “neigiamą nuomonę“ mane įtikino.

    Atsakyti

  8. Jūsų dėmesiui – aprašomoji skulptūra, kurios nežino 3/4 druskininkiečių, A.Balkės skulptūra turistams skirtame tinklapyje – 4-oje vietoje 🙂 http://druskininkai.visikurortai.lt/en/sculptures
    Labiausiai “veža“ atsisakymas parodyti kūrinio liekanas, nes neva “tai yra mūsų, druskininkiečių išrinktų atstovų, turtas, todėl parodysime tik tada, kai reikės“ – čia cituoju vicemerą (dalyvavau tame pokalbyje).
    Matyt Druskininkų taryba priėmė sprendimą, arba paprašė Valstybės saugumo departamento ne tik uždrausti autorių,ar jo kūrinio liekanas, bet jas įslaptinti – paskelbti valstybės paslaptimi?. Ir tai dedasi XXI amžiaus ES valstybėje???
    Ir dar piktina atviras melas – neva fontanas susidėvėjęs. Bet skulptūra juk nebuvo nei sugedusi, nei susidėvėjusi. Fontano vieno vamzdelio (ten tokia konstrukcija) keitimas yra tik pretekstas parodyti, kas atsitiks su autoritarinės valdžios kritikais, jei jie drįs ginti paveldą, gamtą ir kitų žmonių teises. Įdomiausia, kad Druskininkų valdžia 7 mėn.slėpė nuo autoriaus išgriautos skulptūros liekanas.
    O kad galutinai įtvirtintų kolchozo pirmininko stiliaus diktatūrą, Druskininkų valdžia toje pat vietoje užsakė naują kūrinį už 50 000 Lt pas kitą skulptorių Tadą Gutauską. Gal galėtų pastarasis apsvarstyti galimybę atsisakyti tvirtinti tokią diktatūrą?
    Praeitą savaitę seimo posėdyje paprašiau, kad LSDP frakcija padėtų apžiūrėti jų partijos kontroliuojamos Druskininkų valdžios vandališkai nugriautą skulptoriaus Antano Balkės skulptūrą Čiurlionio kūrybos motyvais “Legenda“.
    Nors autorius prašė raštu, kad jam parodytų tą skulptūrą, tačiau valdžia septynis mėn. slėpė suniokotos, raudonais dažais aptaškytos skulptūros liekanas kažkokiame sandėlyje.
    Šiandien padėkojau LSDP frakcijai už paramą nutraukiant tą slėpimą ir paprašiau antros paslaugos – kad parodytų A.Balkės raštu prieš septynis mėnesius prašytą dokumentaciją,m kurios pagrindu įvyko tas vandalizmo aktas. Olekas replikuodamas man
    šaukė, kad čia kalta ne Druskininkų valdžia, o Kubiliaus Vyriausybė -labai nevykęs bandymas pateisinti Druskininkų valdžios diktatūrines barbarybes.

    Atsakyti

    • Posted by Gintaras ilys on 2012.12.21 at 23:01

      Gerb. Romualdai, suprantu Jus, kai atvaiuojate Druskininkus 1kart per 15met – nematote t “subtilybi“ u Europos Sj. pinigus, aliejiniais daais dayt arba i kerto nugriaut skulptr, neinote kiek met nra kinoteatro, normalios sals spektakliams ar vertingoms parodoms. Suprantu, kaip Jums smagu, iprovokavus i diskusij. Bet Druskininkuose padtis rimta. Jau reikia nebeduskutuoti, bet imtis rimtai susidomti situacija Lietuvos kurorte. Bt domu su jumis padiskutuoti akis ak ir su vizualine mediaga. Gaila , kad js to nenorite.( Beje , ios savaits Druskonyje – mano straipsnis.) Lauksiu asmenikai Js el. laiko su atgaliniu Js el. pato adresu – Pagarbiai – Gintaras ilys.

      2 m. gruodis 21 d. 20:45, “Matelio Romualdo rainukai“ ra:

      > ** > Naglis Puteikis commented: “Js dmesiui – apraomoji skulptra, > kurios neino 3/4 druskininkiei, A.Balks skulptra turistams skirtame > tinklapyje – 4-oje vietoje 🙂 > http://druskininkai.visikurortai.lt/en/sculptures Labiausiai “vea“ > atsisakymas parodyti krinio li“ >

      Atsakyti

      • Posted by Gintaras on 2012.12.23 at 01:57

        ambergin@gmail.com. toks mano el. paštas – pagarbiai – G.Žilys

      • Puiku, ponas Gintarai. Jau išsiunčiau Jums laiškiuką į nurodytą adresą. Tik pamiršau paklausti, tai gal tiesiai čia: ar čia Jūs rašėte šį komentarą, kuris kažkodėl atspuasdintas su klaustukais? Analogiškai kai aukščiau esantis elona anta?

  9. Posted by Laima on 2012.12.23 at 07:15

    Aciu,Romualdai,uz pasitikejima ir leidima pareikst savo nuomone. Perskaiciau labai atidziai jusu aprasyma ir pagalvojau; asmeniskai jei as buciau Druskininku Mero vietoje ir nesciau atsakomybe uz viso miesto tvarka,estetini grozi – pilnai prisiimciau atsakomybe spresti -statyti ar nestatyti paminklus. Jei jis nusprende,kad butent sis paminklas netinka prie miesto veido – jis ji nukele ir visiskai nesvarbu kokio dailininko jis padarytas.Nuomoniu daug ir visiems neitiksi,bet sprendziant apie jusu aprasyma – miesto meras prikele Druskininkus gyvenimui; vadinasi jis zino ka daro ! Ir su tuo reikia skaitytis !!! O jei klausytu kurioj pusej suo sulojo – priklausytu pilkai zmoniu masei, nebutu meras ir nebutu miesto vadas ! Mano tokia nuomone.

    Atsakyti

  10. Kai Palangos savivaldybė pažeidžia Viešo administravimo įstatymą, tai blogai, o kai tą patį daro Druskininkų savivaldybė tai jau gerai? Kas trukdo pastarajai 7 mėn.atsakyti autoriui, kokiu pagrindu nugriauta jo skulptūra? Nuo 1988 ginu VISUS griaunamus paminklus ir monumentus nepriklausomai nuo to, kokios partijos šulai tai daro.

    Jei viskas būtų europietiška, tai nebūtų griovę, net Baltarusijoje autorių būtų pakvietę į svarstymą, griovimą, nebūtų SLĖPĘ pusmetį jos liekanas, nebūtų rašę šios skulptūros gynėjui Dariui Kuoliui administracinio teisės pažeidimo protokolo už neva subraižytą šaligatvį rašant žodį TIE-SOS.

    Atsakyti

  11. Posted by Laima on 2012.12.25 at 05:40

    Kazkaip keistai diskutuojama, pagal parasyma galima isivaizduoti ,kad skulpturos autorius yra “persona grata“ ir jis raso pareiskimus i savivaldybe “kokiu pagrindu nugriauta skulptura“ ? Atsakymas juk labai paprastas: kaip rubas isejo is mados,taip jo skulptura buvo pakeista i nauja ! Ir kokios cia diskusijos gali but !? Juk autorius gavo pinigus uz ja,parduotas daiktas jau NERA JO NUOSAVYBE ! TASKAS !!! Pagal jusu rasinejimus,galima isivaizduot,kad Druskininku meras nuzude kazka…kvailyste kazkokia

    Atsakyti

  12. Posted by zita on 2013.01.05 at 16:03

    Džiugu,kad Lietuvoje yra tokių gražių kampelių… O kad kažkam nepatinka,ar nepatiks tai buvo ir bus.Pasibaigs šurmulys dėl to paminklo,tas politinis kastuvas kas kitur… Man atrodo,gerb.R.Malinauskas savo kailiu jau patyrė ne vieną ir ne du tokius drabstymus…Tai norėtusi palinkėti tik kantrybės ir ištvermės…

    Atsakyti

Parašykite komentarą