Romualdas Matelis: Ką mąsto valdžia? Apie planuojamą indėlių apmokestinimą

Jei apie prabangos mokesčius, kurie liečia nekilnojamąjį turtą ir transporto priemones dar galima kažką diskutuoti, tai kalbėti, svarstyti ar dvejoti apie indėlių apmokestinimą tiesiog absurdiška. Nes tokie planai paneigia bet kokią demokratiją ir jos liaupsinamą rinkos ekonomiką. Jie nukreipti prieš savo piliečius, įmones ir bankus, o reiškia – prieš Lietuvos valstybę. Na ar ne paradoksalu? Lietuvos Respublikos Seimas užsimojo prieš savo Valstybę.

Tarybų valdžia, nors nežmoniškai siekė priversti savo piliečius atsižavėti pinigų ar turtų vaikymosi, vis tik iki tokio absurdo nepriėjo. Indėliai Taupomosiose kasose nebuvo apmokestinti niekada. Tiesa, jei pas tave atsirastų itin didelės sumos, galima būdavo tikėtis, kad būsi iškviestas į taip  vadintą OBChSS ir tavo įplaukos bus ištirtos pakankamai nuodugniai, po ko gal bus ir nacionalizuotos. Tą visi žinojo, todėl tie, kurie valstybinį turtą vogė dideliais kiekiais, pinigų į bankus paprasčiausiai nei nedėjo. Nežinau kokias konkrečiai slaptavietes turėjo tarybiniai milijonieriai, bet tai, šiuo atveju ir nesvarbu. Pagal paskutiniųjų dešimtmečių tautosaką, sakykime, kad tokie žmonės pinigus laikė kojinėse. Dabar, mes turime vis labiau įsivažiuojantį privalomąjį turto deklaravimą, kurio vienintelė paskirtis yra užtikrinti visų mūsų turimų įplaukų ir turto skaidrumą ir švarumą. Aš tikiu, kad ši sistema gal ir prastai veikia arba neveikia visai, tačiau ar tai gali būti stimulu ir toliau vykdant prievartinį deklaravimą, lygiagrečiai imantis tarsi dar ir papildomų svieto lyginimo procesų? Ir šiuo atveju, kai kalbama apie apmokestinimą jau nuo 400 lt., siekiančių metinių palūkanų, ar tai ne grubus žmogaus teisių pažeidimas? Juk tie pinigai, kurie užtikrino palūkanas, jau kartą ir taip solidžiai sumažinti įvairiomis mokesčių formomis. Ir dabar laikoma, kad papildomai uždirbti 33 litai per mėnesį yra prabangos uždarbis?

Kokį signalą siunčia normaliam, taupiam žmogui toks įstatymo punktas? Atsakymas visai paprastas: gyvenk su lyg šia diena. Išleisk viską ką uždirbai! Neruošk perspektyvos sau ir savo vaikams!

Kokią ekonominę prasmę tai suteiks visuomenei? Atsakymas ir vėl lengvai suvokiamas: kiekvienas sąžiningai uždirbantis ir normaliai mąstantis žmogus, kaip anų laikų nedemokratijos sąlygomis ir vėl bus priverstas sukti galvą kaip išvengti naujų Valstybės lupikavimo mokesčių. Dėl to galimai dažnai taps įstatymų pažeidėju, o reiškia nusikalstančiu žmogumi. Dalis tikrai atsiims savo indėlius ir rizikuos juos laikyti namuose. Tuo tarpu judresni ir veiklesni žmonės pinigus ims išvežinėti į užsienio bankus. Ir, bandant nuspėti atsargiųjų maršrutus, galimai savo pinigus patikės Rusijos ar Baltarusijos bankams. Nes labai įmanoma, kad pagal atsirasiančius naujus, Europos Sąjungoje įsigaliosiančius teisinius aktus, ES šalių bankai privalės teikti informaciją Lietuvai apie indėlininkų iš Lietuvos laikomas santaupas. Dalis  piliečių, kurie turės mažas sumas, jas rizikuos užrašinėti ant kitų, savų lėšų neturinčių fizinių asmenų, o tai tikrai ne visada pasiteisins. Prasidės naujos rūšies nusikaltimų banga, kai tik garbės žodžio tvarka patvirtinti sandoriai bus netęsimi, kas iššauks ne tik naują teismų bangą, bet ir nugriaudės įvairiais kriminaliniais nusikaltimais. Pagaliau, būkime atviri, 400 litų palūkanų per metus gi yra niekingai maža suma. Žmonės, norintys susitaupyti savo nuosavam butui [nekalbu jau apie namą], jų bus priversti laukti dar ilgesnį laiką. Ar valstybės vadovai ir jiems artimi sluoksniai gerbia tuos, kurie sunkiai dirba ir taupo savo geresniam gyvenimui?

Pagaliau kaip tai atsilieps bankams? Čia atsakymas taip pat aiškus. Bankai nuo tokio apmokestinimo nukentės gana smarkiai. Visi. Nes, kaip minėjau, tikėtina, kad didelė lėšų dalis iškeliaus į užsienį arba nuguls po lovomis ir kilimėliais. Lietuva, savo nemokšiška ekonomine politika, jau ženkliai sunaikinusi smulkųjį ir vidutinįjį verslą, panašu, pradeda vidutiniųjų bankų ir smulkių kredito unijų griovimą. Tik ar užteks jai tada lėšų apmokėti bankrutavusių kredito įstaigų indėlininkų nuostolius?

Paimkime patį paprasčiausią ekonominį pavyzduką. Atsiverskime šios dienos bankų mokamų palūkanų puslapį tinklapyje bankai.lt ir pažiūrėkime kas ką siūlo. Čia matome, kad labiausiai išsireklamavę stambieji „Sweedbank“ ir SEB bankai siūlo tik atitinkamai 1,7 ir 1,8 % metinių palūkanų. Tuo tarpu smulkiosios, ko gero, sunkiai išgyvenančios, bet kur kas humaniškesnės kredito unijos – „Sostinės kreditas“, „Centrinė taupomoji KU“ ir „Vilniaus KU“, gyventojams už laikomus indėlius siūlo net 4,7-4,8 % metinių  palūkanų. Tai pakankamai skirtingos palūkanos, tačiau… Jei iki šiandiena daugelis turėdavo pakankamai nelengvą galvosūkį: rinktis didesnes palūkanas ir, tarsi rizikuoti, nes tas gerasis bankas gali bankrutuoti [tokia nuomonė gana gaji], o tada, nors valstybė ir pilnai apdraudusi indėlius iki 350000 lt. jie gali būti ilgam prarasti [o nepamirškime, kad didelė žmonių dalis, paskutiniuoju metu vis labiau nepasitiki Valstybės garantijomis] ar pasitenkinti mažesnėmis palūkanomis, save paguodžiant, kad didieji bankai išgyvens kur kas ilgiau, tai dabar tokio galvosūkio tarsi ir nebelieka. Atsakymas aiškus, vis tiek iš manęs bus atimta dalis uždirbtų palūkanų, tai kam man rizikuoti? Eisiu ten, kur mažesnis prieauglis, bet didesnė ramybė. Tiesa, asmeniškai aš niekada negalvoju, kad iš tikro SEB ar Sweedbank bankai turi mažesnę tikimybę bankrutuoti, deja, mane supančių žmonių nuomonės gana akivaizdžiai tokios.

Pabandykime paskaičiuoti… Sakykime, aš turiu susitaupęs 15000 lt. Pasidėjęs juos banke su mokamais 1,7 %, aš per metus uždirbsiu 255 lt. ir nuo šios sumos man nereikės atiduoti valstybei nieko. Dabar, aš dar nesugriautos rinkos ekonomikos pasekoje, galiu rinktis ir Akademinę kredito uniją, kur už tuos pačius 15 tūkstančių po metų  uždirbsiu 480 lt. Tačiau jei palūkanos virš 400 litų bus apmokestinamos 15 %, aš užmiršiu kelią į šią ar kitas, geras palūkanas mokančias unijas ir bankus. Nes nuo 480 lt. atskaičius 15 procentų [72 litus], man liks tik 408 litai. Ir tada man nebeliks stimulo eiti į smulkiuosius bakus: gi dėl 8 litų per metus tikrai nebeapsimoka gaišti laiko net ieškant kas kokias palūkanas moka. Jausimės tarsi sugrįžę į sovietmetį, kur ir kainos ir palūkanos visur buvo vienodos.

Aš, jokio mokslinio laipsnio neturintis, eilinis ekonomistas. Bet numatomų sprendimų absurdiškumą suvokiu labai akivaizdžiai. Manau, tai suvokia ir bet kuris skaičiuoti mokantis žmogus. Tad kyla pagrįstas klausimas, ką gi veikia mūsų valdžia? Netikiu, kad didžioji seimūnų ir Vyriausybės aparato darbuotojų dalis, o tame tarpe ir premjeras A.Kubilius, nesuvoktų tokių paprastų dalykų: vien neapgalvotų įstatymų pataisų projektų paskelbimas pakerta ir taip šlubą piliečių pasitikėjimą savo Valstybe. O be pasitikėjimo kur nueisime? Nejaugi šalies vadovai abejingi Lietuvos ateičiai?


O čia –>>> jei dar yra noro ką nors paskaityti. Visi vampyrai bijo šviesos

11 responses to this post.

  1. “Nejaugi šalies vadovai abejingi Lietuvos ateičiai?“

    per 20 metu dar nedash(i)lo?

    tarybines armijos paradus pakeite iskrypeliu paradai ir jau cia Lietuvos suverenitetas?

    Atsakyti

    • douktri, aš matau kur esame atėję. Tik kažkodėl manau, kad tie aukštieji ponai, kurie šiandiena valdo Lietuvą ir gal netyčia paklius į šį saitą, apie save gal mano geriau. Ir tada gal jie pabandys į šį klausimą atsakyti nors kiek kitaip? Gal net išvadas padarys? Gi viltis miršta paskutinė.

      Atsakyti

      • viltis, aisku, gerai, bet kad Lietuva valdo lietuviai – neturek iliuziju. prie “ruso“ irgi “valde“ tipeliai su lietuviskom pavardziu galunem.

      • Čia atskira ir pakankamai nelengva tema. Pasakyk man kas aplamai yra lietuviai? kažkodėl aš dažnai susiduriu su traktuote, kad lietuvis yra tas, kuris kalba lietuviškai. Aš su tokia formuluote nesutinku. Oi kiek daug tada pasaulyje anglų… Nors jie savo genofonde angliškumo gal neturi nei kruopelytės angliško kraujo. O ir lotynai gal tada dar neišnykę, nes, va, žiūrėk kaip plačiai naudojama ta kalba: medicinoje, teisėje, katalikybėje, … Gaila ir liūdna, bet šiandiena niekas nebegalime pasakyti kas tas lietuvis. Net mano vienas iš senelių buvo Ivanauskas. Tad galima manyti, kad tai atsirado iš rusiško Ivan. O ką tu manai, kas yra lietuvis?

      • mano kalba eina apie valdzios centra, kuris nera Lietuvoje ir jam visai nerupi lietuviu tautos reikalai, arba teisingiau rupi tik tiek, kiek maisosi jam po kojom.

        ir tie tipeliai su lietuviskomis pavardziu galunemis, kuriems leista “pavairuot“ (priziuret) lietuviska vagona skirti tik akiu dumimui, kad atsitokeje zmones nesugalvotu atkabint savo vagona nuo NWO traukinio.

        o, tokie akli, kaip jus, jau 20 metu (as irgi koky10 metu nesigaudziau kas dedasi, nors aiskiai maciau, kad kazkas ne taip) dejuojat, kad “valdzia“ nemoka vairuot vagono: oj!, tautai reikejo cia pasukti, bet “valdzia“ to nesugebejo, oj!, mes norejom tiesiai, bet ir vel “nusukom“ pro saly….

  2. Aišku, kad negali taip būti, kaip LT buvo – berods Uspaskichas pralaikęs ilgiau nei metus akcijas perparduoda ir už gautą 8 mln.Lt pelno nemoka jokio mokesčio. Tada pasideda tuso pinigus indėliais ir vėl nieko nemoka. To nėra niekur ES, išskyrus Rumuniją,
    Lietuvoje mažiausi mokesčiai kapitalui (tarp jų ir indėliams), o didžiausi – algoms.
    Kalba eina apie šimtus tūkstančių litų indėlius. Dėl 20 ar 40 litų sumokėjimo dar nė vienas eilinis nenumirė ir nenumirs. Socialiai neatsakingi verslininkai masiškai išsimoka tantjemas, kad nereikėtų kitiems akcininkams mokėti dividendų, tada pasideda indėliuose milijonus ir nieko nemokėdami užsidirba, kai bet kurioje europietiškoje šalyje tai apmokestinama, nes jose kapitalo pajamos apmokestinamos daugiau nei algos.
    Aišku, kad dar būtini ir progresiniai mokesčiai, kurie vėl yra visur, tik LT ir Rumunijoje nėra.

    Atsakyti

  3. Tiek to, douktris. Jūs mąstykite, kad Lietuva yra vienas brangiausių vagonų pasaulio ešalone. Ir bandykite ieškoti kaltų iešmininkų kur nors Andų kalnuose arba Amazonės džiunglėse. O aš paieškosiu čia, Lietuvoje. Koks gi skirtumas? Kai ieškosime tokiu plačiu frontu, vis tiek kažkuris surasime. :))

    Atsakyti

    • skirtumas tas, kad vagono priziuretoju pakeitimas nieko nekeicia, jis toliau arteja prie NWO skerdyklos. ir avinai net nepajus, kad jie jau ant konvejerio.
      39-tais avinai lygiai taip pat postringavo savo vagonuose.
      ir siuolaikiniai niekaip negali suvesti galus sioj primityvioj situacijoj.

      Atsakyti

  4. […] R.Matelis: Ką mąsto valdžia? Apie planuojamą indėlių apmokestinimą […]

    Atsakyti

Parašykite komentarą